petek, 18. maj 2007

Software: Zavihki v Windows Explorerju

- Jaz imam pa zavihke v Windows Explorerju ...
- Aja!?
- Kako?
- Preprosto.
- Kako?!?!!11
- Uporabi program QT TabBar

Končno imamo lahko tudi v Windows Explorerju zavihke! QT TabBar, majhen brezplačen program, vam omogoča uporabo zavihkov v Windows Explorerju - nič več nerodnega skakanja dol in gor pri kopiranju ali premikanju datotek.

Poleg osnovne funkcije - zavihkov - imamo možnost shranjevanja "priljubljenih" map, tako da nerodno iskanje v globino map ni več potrebno.

In brez skrbi, las ne boste izgubljali (ne velja za plešaste) pri zavihkih, ki ste jih zaprli po nesreči, saj program omogoča tudi seznam nazadnje zaprtih zavihkov.

QT TabBar ima še kak bonbonček, ampak ni fer, da vam vse povem. :) Preizkusite in se odločite, ali je to to.

Film: nov trailer filma Transformers

Za vse ljubitelje fantastike in űber hudih računalniških efektov je zunaj nov trailer akcijskega filma Transformers, režiserja Michaela Baya (Armageddon, Pearl Harbor).

Komaj čakam kino!!! 4. julij, prihajam!

Uživajte!

četrtek, 17. maj 2007

Software: Workave

Biti osem ur za računalnikom vsekakor ni prijetno. Vsi vemo, da je treba občasno vstati, se sprehoditi in pogledati stran od zaslona. A kaj narediti, ko pademo v delo in čisto pozabimo na svoje zdravje?

Poiščemo program, ki nas bo na to opomnil! Workrave je zastonjski program, ki počne prav to: spomni vas, kdaj morate imeti premor.

Premore loči na mikro premore in premore za počitek. Sami si določimo časovne intervale za obe vrsti premora npr. mikro premor vsakih 10 minut za 20 sekund.

Premori za počitek so lahko za kavo,malico ali ... vaje. Vaje?! Ja, Workrave ima vgrajene slike z vajimi, ki jih lahko preprosto naredite za mizo (no, skoraj vse) in seveda šteje tudi čas za vsako vajo, npr. 6 vaj po 30 sekund, kar znese 3 minute premora.


Prav tako določite dolžino vašega delovnika, in ko ga dosežete, vam program sporoči, da je bilo dela dovolj in naj počnemo kaj drugega, npr. pregledamo dokumente (tiste natisnjene, ne one v Wordu!).

Preizkusite. Oči, zapestje in hrbtenica vam bodo hvaležni (se je kdo spomnil na Top-Shop?). :)


Spletna stran: Workrave

sreda, 16. maj 2007

*.geek.n0vice izumil novo besedo: zaznamogram

WTF je zaznamogram?

V angleščini zadevi rečejo bookmarklet, kar je kombinacija besed bookmark (zaznamek) in applet (neke sorte program). Formula je torej zaznamek + program = zaznamogram.

Preprosto k't pasulj. :)

Več o bookmarkletih na angleški Wikipediji.

Berite hitreje s Spreederjem

Če si želite hitreje brati, potem morate vsekakor poskusiti sledeči program. Imenuje se Spreeder in vam na zaslonu prikazuje besedo za besedo (lahko tudi več naenkrat) in vas s tem prisili, da berete hitreje.

Kopirajte besedilo, ki bi ga radi hitro prebrali in ga prilepite v okno za besedilo na spreeder.com, kliknite gumb za predvajanje in začnite brati. Privzeto spreeder prikazuje eno besedo naenkrat pri 300 besedah na minuto (wpm). Nastavitve omogočajo spreminjanje hitrost prikaza besed, velikosti okna, črk, števila prikazanih črk itd.

Kot je napisano na njihovi strani:

"Več dejavnikov vpliva na naše branje, kot npr. glas v naši glavi, ki bere skupaj z nami in nas upočasnjuje, vračanje na že prebrane dele, itd. Cilj aplikacije je, da se znebimo vsega tega sranja. Tako imamo stalen dotok besedila in s tem počasi brišemo našo potrebo po vračanju. Z višanjem hitrosti branja nas naš glas v glavi ne more več dohitevati in tako počasi izgine ... ne potrebujemo ga tako močno za dojemanje informacij, kot morda mislimo."

Prav tako imajo na voljo nekaj vtičnikov, med njimi tudi zaznamogram (bookmarklet), ki vam omogoči hiter prenos besedil z neke spletne strani v Spreeder.

Vsekakor zanimiva zadeva. Poskusite!

Kako onemogočiti brskanje v Internet Explorerju

Če zaradi kakršnega koli razloga želite onemogočiti brskanje v Internet Explorerju, to lahko storite na sledeč način.

1. Odprite Internet Explorer pojdite v meni Orodja -> Internetne možnosti.
2. Kliknite na jeziček Povezava in nato spodaj kliknite na gumb Nastavitve LAN.
3. V Proxy vpišite 0.0.0.0 in port 80.
4. Potrdite dvakrat z OK.