četrtek, 24. maj 2007

Popravite svetlobo svoje spletne kamere

David, aka Strobist, je v svojem blogu obširno opisal, kako iz svoje spletne kamere spraviti več kot nekaj črno-modrih pikslov, ki izgledajo kot podoba vašega obraza. Predvsem gre za načine osvetljave, luči itd.

Prijetno branje. Se vidimo! :)

Freeware: Hitro zamenjajte izgled svoj map

V kupu map, ki jih imamo na svoje disku, se čisto prevečkrat zgodi, da iščemo določeno mapo največkrat po abecedi. A to traja. Seveda nočemo, da traja. :)

Ena od preprostih rešitev je zamenjava ikone za mape, ki jih uporabljamo največkrat, saj bo mapa izstopala iz monotonosti rumenih kolegov. Eden od znanih načinov je desni klik na mapo > Lastnosti > zavihek Po meri > gumb Zamenjaj ikono ... a tudi to traja.

Menjava ikon z breplačnim programom Folderico je to, kar želite. Desni klik na mapo, nakar lahko takoj iz menija izberete ikono, ki jo želite. Program ima na voljo lepo zbirko ikon in tudi več tem ikon, npr. ikone tipa Vista.

Odsurfajte na http://eng.softq.org/folderico in si snemite Folderico.

Menda NE deluje v Visti ...

sreda, 23. maj 2007

Gmail dvignil mejo za velikost priponk

Gmail je dvignil svojo omejitev velikosti priponk z 10 MB za še enkrat toliko, na 20 MB torej. Veseli smo. :)

Juhuuu, sedaj lahko zazipam film velik 700 MB in ga dam na 35 kosov in si pošljem na gmail! :P

ponedeljek, 21. maj 2007

Samočistilna straniščna školjka

Firefox: Neee!!!1 Spet sem pomotoma zaprl zavihek ...

Ali je lahko kaj še bolj nadležno od pomotoma zaprtega zavihka v Firefoxu? Ja, verjetno je, ampak tudi to je tečno do konca. Ena od rešitev je meni Zgodovina > Pred kratkim zaprti zavihki, a to je zdravljenje posledice.

Torej, kako zadevo zdravimo preventivno? Če ne bi imeli gumba X za zapiranje zavihkov, ga ne bi mogli klikniti, torej ne bi po nesreči zapri zavihka. Že veste kam ciljam? No, saj bom vseeno napisal.

Rešitev je naslednja. Klinite v vrstico za URL naslove in vtipkajte about:config. Odprl se vam bo seznam nastavitev za Firefox. V vrstico za iskanje vpišite close. V seznamu boste kmalu zagledali vrstico z imenom Browser.tabs.closeButtons. Dvakrat kliknite v vrstico in določite vrednost 2.


Vrednosti pomenijo naslednje:

0 - prikaže gumb Zapri le na aktivnem zavihku;
1 - prikaže gumbe Zapri na vseh zavihkih (privzeto);
2 - ne prikaže nobenih gumbov Zapri;
3 - prikaži samostojen gumb Zapri na koncu seznama zavihkov (vedenje Firefox 1.x).

Sedaj mora zadeva izgledati tako kot na sliki desno od tega stavka. Okej, vprašanje, ki se poraja sedaj je, kako zapreti zavihke? Obstajata dva načina. Prvi je kombinacija tipk Ctrl+W (ko ste že v zavihku, ki ga želite zapreti), drugi pa klik na zavihek s srednjim miškinim gumbom.

Aaaa, dober občutek, ne? :)

nedelja, 20. maj 2007

Ustvarite filmske fotografije

Ebin je v svojem blogu objavil odlična navodila za Photoshop s katerimi boste lahko svoje fotografije spremenili v vizualno podobne tistim v filmih. Na primer Gladiatorju ali 300. Le poglejte spodnji dve fotki ...

Stvar je zelo preprosta in vam vzame 2 minuti, rezultat je pa "u iber" hud. Klik