sreda, 16. maj 2007

Berite hitreje s Spreederjem

Če si želite hitreje brati, potem morate vsekakor poskusiti sledeči program. Imenuje se Spreeder in vam na zaslonu prikazuje besedo za besedo (lahko tudi več naenkrat) in vas s tem prisili, da berete hitreje.

Kopirajte besedilo, ki bi ga radi hitro prebrali in ga prilepite v okno za besedilo na spreeder.com, kliknite gumb za predvajanje in začnite brati. Privzeto spreeder prikazuje eno besedo naenkrat pri 300 besedah na minuto (wpm). Nastavitve omogočajo spreminjanje hitrost prikaza besed, velikosti okna, črk, števila prikazanih črk itd.

Kot je napisano na njihovi strani:

"Več dejavnikov vpliva na naše branje, kot npr. glas v naši glavi, ki bere skupaj z nami in nas upočasnjuje, vračanje na že prebrane dele, itd. Cilj aplikacije je, da se znebimo vsega tega sranja. Tako imamo stalen dotok besedila in s tem počasi brišemo našo potrebo po vračanju. Z višanjem hitrosti branja nas naš glas v glavi ne more več dohitevati in tako počasi izgine ... ne potrebujemo ga tako močno za dojemanje informacij, kot morda mislimo."

Prav tako imajo na voljo nekaj vtičnikov, med njimi tudi zaznamogram (bookmarklet), ki vam omogoči hiter prenos besedil z neke spletne strani v Spreeder.

Vsekakor zanimiva zadeva. Poskusite!

Ni komentarjev: