sreda, 04. junij 2008

Kako na najlažji način shraniti video s 24ur.com?

Včeraj sem iskal način, kako sneti video s 24ur.com. Pogledal sem izvorno kodo strani, našel cel kup parametrov za nalaganje videa, se igral z možnimi variantami shranjevanja videa prek programa za zajem pretočnega videa (Orbit - zastonj in kul), saj uporablja 24ur.com protokol RTMP in jasno ... nič ni delovalo. Sem šel googlat in našel nekaj objav na Siolovih forumih, ampak še vedno nič, kar bi delovalo. Googlam naprej, ali mi morda uspe najti, kakšen proces točno uporablja 24ur.com, ampak itak še vedno nisem našel nič uporabnega.

Nato sem se vrnil k osnovam ... vsaka zadeva, ki si jo ogleduješ prek brskalnika je začasno zapisana na disk ... AHAAAA! - prižge se žarnica :). Skočim do mape predpomnilnika od Firefoxa in zaženem video na 24ur.com. Razvrstim datoteke po najnovejših in opazujem ... Osvežujem pogled na datoteke (F5) in vidim, kako se velikost datoteke na vrhu povečuje ... Ko je bil video popolnoma naložen, sem datoteko iz predpomnilnika prekopiral v drugo mapo, dodal končnico FLV in voilà! Ah, ja, lep dan je bil. :)

Koraki so torej:
1. Poišči mapo za Firefox Cache.
2. Zaženi video (pazi, če je najprej reklama, tisto še ni prava datoteka!).
3. Razvrsti datoteke po najnovejših.
4. Počakaj, da se cel video naloži.
5. Prekopiraj datoteko v drugo mapo.
6. Dodaj končnico FLV.


Pot do predpomnilnika Firefoxa je:

Documents and Settings\VAŠE-UPORABNIŠKO-IME\Local Settings\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\8qzp3alu.default\Cache

Uporabljal sem Firefox 3 RC1, ampak ne bi smelo bit prevelikih razlik pri verziji 2.

Ista finta je gotovo uporabna tudi za ostale spletne portale, ne le 24ur.com.

(Verjetno so navodila za Internet Explorer podobna tem tukaj, vendar si njegovi uporabniki itak tega ne zaslužijo vedeti. Muahahahaaaaa ...)

Če ima kdo kakšne druge izkušnje, pa naj le pusti komentar.

2 komentarja:

Zvonko pravi ...

Pot do predpomnilnika Firefoxa ni na vseh sistemih enaka. Tista mapa s čudnim imenom (v tem primeru 8qzp3alu.default), se kreira ob prvem zagonu Firefoxa, ki ji določi naključno ime.

Anonimni pravi ...

Bi mogoče vedel tudi kako bi se dalo na svoji spletni strani dodat video okno kjer bi se vrtel video iz tele strani npr. http://video.about.com/pregnancy/Pregnancy-Massage.htm...ali pa da bi se vsaj odprlo novo okno kjer bi se vrtel samo video brez teksta reklam itd.?! Je to možno...lahko pa potrdim da tvoj trik deluje...sem poizkusil ravno na tej dotični strani. Dobro si pogruntal :)